ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-1609.2018.2(48).145627

Ключові слова:

традиційне, індустріальне і постіндустріальне суспільство, соціальна трансформація і детермінація, соціальна структура суспільства, культура, влада і політика, соціальний проект

Анотація

У статті розглядаються проблеми трансформаційних змін в Україні. Стратегія цих змін має базуватись на знаннях особливостей функціонування, взаємодій і детермінацій суспільних відносин в конкретних історичних умовах та взаємозв’язках минулого, сьогодення та майбутнього. Сучасні проблеми трансформаційних змін в Україні в значній мірі є наслідком минулої сімдесятирічної соціалістичної системи, яка значно вплинула на культуру суспільства. Український проект суспільної трансформації потребує цілеспрямованої і планової, комплексної і системної трансформації сфер суспільного життя та їх компонентів. Реалізація цього проекту залежить від суб’єктивного фактора, влади і політики, інститутів громадянського суспільства, здатності їх шляхом конструктивної взаємодії консолідувати суспільство та наявні ресурси для вирішення передусім двох ключових завдань — здійснення нової індустріалізації на основі новітніх наукових, інтелектуальних технологій та формування культури, яка має відповідати новим формам суспільного життя.

Посилання

Ablov A. F. (2017). Osvita i nauka v transformacijnyh procesah suchasnogo ukrayinskogo suspilstva [Osvіta і science in the transformation of the processes of the Ukrainian Ukrainian community]. Odessa.: «ONU» [in Ukraine].

Luhmann Niklas. (2004). Obshchestvo kak socyalnaya systema [Society as a social system]. Moscow.: «Logos» [in Russian].

Huntington Samuel. (2016). Stolknovenye cyvylyzacyj. [Clash of Civilizations]. Moscow.: «Publishing house AST» [in Russian].

Shils E. (1972). Obshchestvo i оbshchestva: makrosociologichnyj pоdhоd [Society and societies: Macro-sociological approach]. Moscow.: «Progress» [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-25

Номер

Розділ

Статті