ОСОБЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ КОГНІТИВНОГО КОМПОНЕНТА ПРОФЕСІЙНОЇ СТІЙКОСТІ МАЙБУТНЬОГО ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ У ВНЗ

Автор(и)

  • Г. Б. Варіна Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Ukraine
  • Н. В. Гузь Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-1609.2015.2(36).134841

Ключові слова:

професійна стійкість, мотивація, конкурентоспроможність, професіоналізм, спрямованість особистості

Анотація

У статті представлене дослідження когнітивного компонента професійної стійкості майбутнього практичного психолога. Професійна стійкість — це така властивість особистості, в якій проявляється інтенсивність, дієвість і стійкість професійної спрямованості. В структуру когнітивного компонента входять: знання про закономірності майбутнього професійної діяльності у галузі практичної психології; знання про принципи, напрямки, технології психологічної діяльності; предметно-специфічні знання; знання про себе. З дослідження бачимо, що більшість студентів-психологів орієнтовані на самовдосконалення у професійній діяльності, прагнуть оволодіти внутрішніми компонентами діяльності та готові до конструктивного самоствердження, але мають низький рівень інтеріоризації внутрішнього досвіду та теоретичних знань у практичні вміння.

Біографії авторів

Г. Б. Варіна, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Varina A.

Н. В. Гузь, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Guz N.

Посилання

Enkel’man, N. Procvіtati z radіstju: Festschrift/ N. Enkel’man. — M.: SP «Іntereksgjurt»; Ekonomіka, 1993.

Koval’chuk Je.M. Formirovanie professional’noj ustojchivosti uchashhihsja srednih professional’no-tehnicheskih uchilishh. Dis... kand. ped. nauk: 13.00. 01. — K., 1988. — 152 s.

Kucher V. A. Podhody k opredeleniju ponjatij professional’noj ustojchivosti /V. A. Kucher// Pedagogicheskij zhurnal. — Noginsk: ANALITIKA RODIS, 2011. — № 1. — S.83–96.

Markova A. K. Psihologija professionalizma / A. K. Markova. M. : Znanie, 1996. — 308 s.

Panok V. G., Umanec’ L. І. Osobistіst’ praktikujuchogo psihologa. Psihoterapevtichna situacіja. Osnovi praktichnoї psihologії: Pіdruchnik./ V. G. Panok, L. І. Umanec’. — K.: Libіd’, 1999. — 428s.

Platonov K. K. Voprosy psihologii truda. — M.: Medicina, 1970. — 264 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-24

Номер

Розділ

Статті