ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЯТУВАЛЬНИКІВ З РІЗНИМИ РІВНЯМИ СХИЛЬНОСТІ ДО РИЗИКУ

Автор(и)

  • О. В. Дишкант Херсонський інститут міжрегіональної академії управління персоналом, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-1609.2015.2%20(36).134847

Ключові слова:

схильність до ризику, особистість, рятувальник, особливі умови, поведінка, індивідуальні психологічні особливості, екстремальна ситуація, стресостійкість

Анотація

У статті проведений аналіз сучасних поглядів на проблему ризику та на його місце в структурі особистості фахівців екстремальних професій. Визначено схильність до ризику рятувальника як його професійно важливу якість. Викладено результати вивчення схильності до ризику рятвальників та їх індивідуально-психологічних якостей. Розглянуто особливості виразності, розвитку індивідуально-психологічних якостей фахівців-рятувальників залежно від рівня їх схильності до ризику. Відмічено, що фахівцям з різними рівнями схильності до ризику притаманний різний набір особистісних якостей. Так рятувальники з високим рівнем схильності до ризику частіше стають лідерами у групі, характеризуються екстремальністю та соціальною спрямованістю, демонструють відкритість, товариськість, активність у встановленні як міжособистісних, так і соціальних контактів. Працівники з середнім рівнем є досить імпульсивними, іноді недостатньо емоційно стійкими, проте достатньо опірними стресовим впливам та негативним подразникам, такі рятувальники відрізняються раціональністю, практичністю, упевненістю в собі, адекватністю, їх поведінка врівноважена, націлена на конкретну практичну діяльність, але емоційні сплески та імпульсивність можуть змінювати її траєкторію. Фахівці з низьким рівнем схильності до ризику здебільшого характеризуються емоційною стабільністю, високим контролем емоцій та поведінки, стресостійкістю, поряд з цим вони є розсудливими та критичними при обранні партнерів по взаємодії, відрізняються м’якістю, поступливістю, іноді прагненням до незалежності, суперництва. Запропоновано враховувати дані результати в індивідуально-психологічній роботі з рятувальниками.

Біографія автора

О. В. Дишкант, Херсонський інститут міжрегіональної академії управління персоналом

Dishkant O.V.

Посилання

Bezrodnyi A. V. Inclination to risk as personal determiner of dangerous activity/ A. V. Bezrodnyi // Extremal and critical psychology problems. Collection of research papers. — Kharkiv: University of Civil Defense of Ukraine, 2010. — No. 7. — P. 37–45.

Petrovkii V. A. Psychology of maladaptive behaviour/ V. A. Petrovkii — M.: ‘Horbunok’, 1992. — 223 p.

Prykhodko J. O. Influence of conditions of activity on the psyche of firefighters, rescue workers with different levels of professionalization // Bulletin of National Karazin University os

Kharkiv. Psychology Issue. — Kharkiv, 2007. — No. 759, Publication 37. — P. 200–203.

Khlon O. M. Statistical estimation of professional risk index of criminal police officers as as one of the preconditions for professional reliability ensuring / O. M. Khlon // Juridical psychology and pedagogic. — 2010. — No. 7. — P. 191–202.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-22

Номер

Розділ

Статті