ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ КОНФЛІКТІВ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІАЛЬНИХ ВІДНОСИН

Автор(и)

  • А. Ш. Коваль Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-1609.2016.2%20(40).134501

Ключові слова:

соціально-політичний конфлікт, руйнація, інтеграція, агресія, фрустрація, наслідки, структура конфлікту, трансформація, соціальні відносини

Анотація

Стаття присвячена аналізу психологічних особливостей соціально-політичних конфліктів в умовах трансформації соціальних відносин та їхніх впливів на особистість або на соціальну спільноту. В умовах розвою соціально-економічних, етнополітичних, світоглядно-духовних засад української держави, пошуку оптимальних моделей трансформації і розвитку українського суспільства особливого значення набувають пошуки інтеграційних виходів з конфліктних ситуацій як на рівні індивіда, так і на рівні суспільства. У соціально-політичному конфлікті психологічна складова є провідною, конфлікти між індивідами найчастіше засновані на емоціях і особистій неприязні, а міжгрупові конфлікти зазвичай носять безликий характер, хоча можливі і спалахи особистої неприязні.

Показано, що дезінтеграційні наслідки соціально-політичних конфліктів посилюють озлоблення, призводять до руйнувань, а інтеграційні визначають вихід зі скрутних ситуацій, приводять до розв’язання проблем, посилюють групову згуртованість.

Посилання

Brushlinsky, A. V. (2006). Obshgaia psihologia [General psychology]. Moscow: Education.

Verenko, I. S. (2010). Konfliktologia [Conflictology]. Kiev: Naukova Dumka.

Gottsdanker, P. (2012). Osnovi psihologicheskogo eksperimenta [Bases of psychological experiment]. St. Petersburg: Peter.

Dobrovich, A. B. (2010). Vospitatelu o psihologii obschenia [To the educator about psychology of commonunication]. Minsk: Izd Minsk University Press.

Zdravomislov, A. G. (2004). Sociologia konflikta [Sociology of conflict]. Moscow: JSC «Aspect press».

Mushtuk О. Z. (2009). Politologia [Political science]. Kiev: Naukova Dumka.

Frolov S. S. (2013). Sociologia [Sociology]. St. Petersburg: Peter.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-26

Номер

Розділ

Статті